Hjertesykdommer
Hvem kan søke?
Pasienter kan søkes inn til opphold hos oss enten via sykehus eller fastlege.
Gjelder pasienter med hjerte- og karsykdommer som har gjennomgått operative inngrep, hovedsakelig i fase 2a, eller senere i forløpet avhengig av sykdomsutvikling. Pasienter med hjertesvikt, fortrinnsvis innen NYHA klasse II-IV. Pasienter med funksjonsnedsettelse som følge av alvorlig hjerte-karsykdom/hjerte-karoperasjoner.
Oppholdets varighet
Oppholdets varighet tilpasses individuelt ut fra mål og behov og vurderes fortløpende i tverrfaglig team. Varigheten er satt til tre uker som utgangspunkt.
Rehabiliteringsoppholdets innhold
Den tverrfaglige rehabiliteringen spesialtilpasses ut fra individuelle forskjeller i sykdomsbildet, tidligere aktivitetsnivå og funn ved den tverrfaglige kartleggingen. Ved tegn på ustabil hjertesykdom utredes pasienten før videre trening iverksettes. Programmet kombinerer gjerne utholdenhetstrening 3-5 ganger i uken og styrketrening 2-3 ganger i uken. En benytter de samme prinsippene hos de fleste pasienter fordi det alltid er snakk om relativ belastning, ikke absolutt. All trening innledes med en gradvis oppvarming, tilsvarende anstrengelsesgrad 12-13 på Borg RPE-skala. Utholdenhetstreningen utføres kontinuerlig eller intervallbasert, hvor det ved valg av aktivitet tas hensyn til pasientens aktuelle kondisjonsnivå, interesse og forutsetninger.
Ved styrketrening vektlegges funksjonelle øvelser hvor en hovedsakelig benytter egen kroppsvekt som belastning. Treningen gjennomføres med moderat intensitet. Dersom treningen tolereres godt, kan det være rimelig å øke den relative belastningen, da også ved bruk av ytre motstand, opp mot 80% av 1RM. All trening avsluttes med en gradvis nedtrapping og uttøyning.
Rehabiliteringsplan
Sammen med det tverrfaglige teamet vil du som pasient være med på å utarbeide din egen rehabiliteringsplan som er tilpasset deg og dine behov. Vi har et variert utvalg av rehabiliteringsaktiviteter som omfatter medisinske, fysiske, sosiale og psykososiale aspekter.
Et utvalg av de ulike rehabiliteringstiltakene i hjerterehabiliteringen kan være;
- Tverrfaglig kartlegging og oppfølging med faggruppene lege, sykepleier, fysioterapeut og klinisk ernæringsfysiolog
- Individuell konsultasjon og oppfølging av lege
- Daglig trening i gymsal og basseng: kondisjonstrening, styrketrening, sirkulasjons- og bevegelighetsøvelser, avspenning
- Utendørs aktiviteter
- Kartlegging og kostholdsveiledning
- Undervisning i mestringsstrategier
- Støtte- og mestringssamtaler
Kvelder og helger anbefales brukt til restitusjon og aktiviteter som gir overskudd.
Priser og praktisk informasjon
Alle pasienter betaler en egenandel på kr. 163,-/ døgn. Egenandel betales opp til egenandelstaket som pr. 1. januar 2025 er kr. 3 278,-
Trykk på denne linken for ytterligere praktisk informasjon.